Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ποια ειναι τα αιτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών?

Η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Καθώς υπάρχουν αρκετές διαδεδομένες αναληθείς αντιλήψεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι επιβεβλημένο να εξετάσουμε την πραγματική φύση του και τις ιατρικές απαντήσεις.

Αποβολή έχουμε όταν μια εγκυμοσύνη χάνεται πριν από την 23η εβδομάδα κύησης. Όταν το δυσάρεστο αυτό γεγονός επαναληφθεί τρεις φορές, τότε λέμε ότι η γυναίκα έχει επαναλαμβανόμενες αποβολές. Το ζευγάρι βιώνει την αποβολή ως μια απώλεια μέσα στην οικογένεια. 

Όταν μάλιστα αυτό επαναλαμβάνεται, ο πόνος και η ψυχολογική επιβάρυνση είναι τόσο μεγάλοι που το ζευγάρι αρχίζει να σκέφτεται να σταματήσει κάθε επόμενη προσπάθεια τεκνοποίησης. 

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να διατυπωθεί μια πρώτη αλήθεια: οι πιθανότητες του ζευγαριού με τρεις αποβολές να έχει μία επόμενη επιτυχή εγκυμοσύνη είναι περίπου 70%. Αυτo σημαίνει ότι, παρ’ όλες τις ατυχίες, τα 7 στα 10 ζευγάρια θα έχουν ευτυχή συνέχεια.

Γεγονός, βέβαια, παραμένει ότι στα ζευγάρια που αποβάλλουν με συχνότητα μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού κρύβεται κάποιο ιατρικό αίτιο. Εδώ πρέπει να διατυπώσουμε μια δεύτερη αλήθεια: περίπου στα μισά από τα ζευγάρια με καθ’ έξιν αποβολές δεν θα μπορέσουμε να βρούμε την αιτία τους και να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτήν. 

Λόγω των ελλιπών ακόμα γνώσεων της ιατρικής κοινότητας σχετικά με το ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα των αποβολών, εμφανίζονται διάφορες απόψεις, ιατρών και ερευνητικών κέντρων, που προτείνουν τις δικές τους διερευνήσεις και θεραπείες. Πιθανόν στο μέλλον κάποιες από αυτές να υιοθετηθούν από την ιατρική κοινότητα. Όμως, σήμερα η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
 

Ας τη δούμε διατυπώνοντας μερικές ακόμα αλήθειες για τα αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών:
 

ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
 

Περίπου το 3% - 5% των ζευγαριών με περισσότερες από τρεις αποβολές παρουσιάζει κάποια ανωμαλία στα χρωμοσώματα. Πρώτο βήμα, λοιπόν, στη διερεύνηση των αιτιών είναι η εξέταση του καρυότυπου των γονέων και ακολούθως η γενετική συμβουλή. Αν υπάρχει πρόβλημα, εξίσου σημαντικός είναι ο καρυότυπος των προϊόντων της αποβολής. Αν είναι παθολογικός, κάτι που σε αρχόμενες αποβολές συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, τότε έχουμε στα χέρια μας μια αδιάσειστη απόδειξη για το αίτιο των αποβολών και μπορούμε να πούμε στους γονείς ότι η επόμενη κύησή τους έχει πάρα
πολλές πιθανότητες να πάει καλά, και αυτό είναι αλήθεια.
 

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
 

Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο, πεπεισμένες ότι είναι ο λόγος των αποβολών τους. Αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Δεν έχει διαπιστωθεί συσχέτιση των δύο παθήσεων, όπως επίσης δεν έχει βρεθεί ότι μειώνοντας την lh, που είναι αυξημένη στις πολυκυστικές ωοθήκες, πριν από τη σύλληψη έχουμε λιγότερες αποβολές.
 

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ:
 

Επίσης είναι μύθος ότι ο σακχαρώδης διαβήτης και η θυρεοειδοπάθεια προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η αλήθεια είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης που ρυθμίζεται και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς υπό θεραπεία δεν προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές.
 

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ:
 

Μια σοβαρή συστηματική λοίμωξη ή μια έντονη φλεγμονή του κόλπου μπορούν να οδηγήσουν σε μία μεμονωμένη αποβολή ή σε πρόωρο τοκετό. Δεν είναι όμως αίτιο επαναλαμβανόμενων αποβολών.
 

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
 

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα, είναι αιτία επαναλαμβανόμενων αποβολών. Ο υστεροσκοπικός έλεγχος και η διόρθωση της ανατομικής ανωμαλίας είναι η απάντηση στο πρόβλημα.
 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ή ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ:
 

Είναι μύθος ότι η ορμονική θεραπεία προσφέρει οφέλη σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η ανεπάρκεια του ώχρου σωματίου δεν είναι γενικά παραδεκτό αίτιο αποβολών,πόσο μάλλον που η χαμηλή προγεστερόνη στην αρχή της εγκυμοσύνης οφείλεται τις περισσότερες φορές σε κύηση η οποία έχει ήδη αποτύχει.
 

ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ:
 

Είναι αλήθεια ότι οι ανωμαλίες της πήξης προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές και αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ή κληρονομική θρομβοφιλία θα ωφεληθούν από τη χορήγηση ασπιρίνης και ηπαρίνης. Αλήθεια είναι επίσης ότι η θεραπευτική αγωγή εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση, αλλά όχι 100% μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές
 

ΑΛΛΟΑΝΟΣΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
 

Έχει προταθεί από ορισμένα ερευνητικά κέντρα ότι οι γυναίκες αποβάλλουν επαναλαμβανόμενα διότι το ανοσολογικό τους σύστημα δεν είναι φιλικό και υποδεκτικό προς το έμβρυο. Πιθανόν, ισχυρίζονται, αυτό να οφείλεται στη «μη συμβατότητα» των δύο συντρόφων μεταξύ τους. 
Αυτό καλείται αλλοάνοση αντίδραση. 
Η αλήθεια,όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να στηρίζουν την υπόθεση ότι η παρουσία κοινών αντιγόνων ιστοσυμβατότητας και η απουσία «αντιπατρικών» αντισωμάτων είναι αίτιο αποβολών. Επίσης είναι αλήθεια ότι το FDA, η αυστηρή αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, απαγόρευσε τη χορήγηση ανοσοθεραπείας (εμβόλια λεμφοκυττάρων, ανοσοσφαιρίνη) για θεραπεία επαναλαμβανόμενων αποβολών ως μη αποτελεσματική. Επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο αυστηρά ερευνητικών προγραμμάτων.
Στο ιατρείο μας, εξετάζουμε και να αξιολογούμε τα ζευγάρια υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, με πρωταρχικό μέλημα τη σωστή αντιμετώπιση, την ασφάλεια της γυναίκας και τον σεβασμό της ιδιαίτερης ψυχολογίας του ζευγαριού. 
Οι γυναίκες με αποβολές χρειάζονται μια ζεστή ιατρική αγκαλιά, που να τους εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου