Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Αυτοεξέταση μαστού

Η πρώιμη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται και  με την αυτοεξέταση των μαστών από την γυναίκα. 

Η ψηλάφηση του μαστού πρέπει να γίνεται από τη γυναίκα μια φορά το μήνα, μια εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, (δηλαδή την 10η μέρα του κύκλου με 1η την ημέρα έναρξης της περιόδου). 

Με την ψηλάφηση μπορεί να εντοπιστούν πολύ μικροί όγκοι και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα ανακάλυψης όγκων σε πρωιμότερα στάδια.ΣΤΑΔΙΟ 1ο
Γδυθείτε από τη μέση και πάνω και σταθείτε όρθια μπροστά σε ένα καθρέπτη, πρώτα με τα χέρια σε στάση προσοχής και ύστερα με τα χέρια σε ανάταση. Παρατηρήστε με προσοχή το σχήμα και το μέγεθος των μαστών σας καθώς επίσης τις θηλές και την χρωματιστή περιοχή που είναι γύρω απ' αυτές.
Αν διαπιστώσετε κάποια παραμόρφωση στο μέγεθος και στο σχήμα των μαστών σας ή κάποιο τράβηγμα του δέρματος των μαστών προς τα μέσα, κάποια πληγή ή κάποια εξόγκωση επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
Ο ένας μαστός είναι συνήθως μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον άλλο. Αυτό είναι φυσιολογική κατάσταση.

ΣΤΑΔΙΟ 2ο
Αφού τελειώσετε τις παρατηρήσεις σας στους μαστούς σας με τα χέρια κάτω και πάνω, αρχίστε την εξέταση των μαστών πάλι όρθια και μπροστά στο καθρέφτη ως εξής: Φέρτε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και τα 4 δάχτυλα του αριστερού σας χεριού ακουμπισμένα στο δεξιό σας μαστό αρχίζοντας τη ψηλάφηση του.
Αφού τελειώσετε την ψηλάφηση γύρω-γύρω στο μαστό ψηλαφήστε και το κέντρο του που έχει τη θηλή και τη χρωματισμένη περιοχή.

ΣΤΑΔΙΟ 3ο
Αφού τελειώσετε την εξέταση του δεξιού μαστού φέρτε το αριστερό σας χέρι πίσω απ' το κεφάλι και τα 4 δάχτυλα του δεξιού σας χεριού στον αριστερό μαστό και αρχίστε την ψηλάφηση του, όπως κάνατε στο δεξιό μαστό.
Αν ψηλαφήσετε κάποιο ογκίδιο ή κάτι σκληρό ή κάποια διόγκωση σ' έναν απ' τους μαστούς σας πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό σας.

ΣΤΑΔΙΟ 4ο
Αφού τελειώσετε την ψηλάφηση των μαστών τότε πιάστε με τον δείκτη και τον αντίχειρα τη θηλή πρώτα του δεξιού και ύστερα του αριστερού μαστού και πιέστε ελαφρά.
Αν με την ελαφρά πίεση της θηλής βγαίνει σκούρο ή κόκκινο υγρό αυτό επιβάλλει την άμεση επίσκεψη σας στο γιατρό σας.

ΣΤΑΔΙΟ 5ο
Έχοντας τελειώσει την εξέταση όρθια, τότε ξαπλώστε στο κρεβάτι, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω απ' την πλάτη σας και εξετάστε πάλι κάθε ένα μαστό χωριστά όπως κάνατε όρθια.
Η εξέταση στο κρεβάτι είναι απαραίτητη γιατί ψηλαφώνται καλύτερα οι αδένες και έτσι μπορείτε να αντιληφθείτε και μικρά ογκίδια ή σκληρίες που δεν γίνονται αντιληπτές όταν οι μαστοί εξετάζονται σε όρθια στάση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου